вівторок, 29 вересня 2020 р.

День пам`яті жертв Бабиного Яру. «Праведники Бабиного Яру»

           Сьогодні 79-ті роковини одного з найжахливіших символів Голокосту - масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках.
            Братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводили органи нацистської поліції безпеки та айзантцгрупи СД разом із військовою та цивільною владою Києва. Жертвами нацистів стали євреї, роми, українські націоналісти, радянські військовополонені, пацієнти київської психіатричної лікарні та інші національні чи соціальні групи, яких окупанти вважали ворогами або ж "просто зайвими". Бабин Яр – це некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених.
            Окремою сторінкою в історії Бабиного Яру є порятунок приречених євреїв. Національний інститут пам’яті Катастрофи і Героїзму "Яд Вашем" у 1963 році затвердив критерії для отримання почесного звання «Праведник народів світу». У квітні 1989-го було встановлене почесне звання «Праведник Бабиного Яру». Першим його отримав православний священик Олексій Глаголєв (посмертно) та члени його сім’ї. Наразі 662 особи удостоєні звання «Праведник Бабиного Яру». Як правило, це цивільні беззбройні жителі окупованих територій: люди похилого віку, діти, жінки. Часто євреїв переховували великі сім’ї. Серед тих, хто отримав звання «Праведник Бабиного Яру», люди різних національностей: українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці. Вшановуючи їх, мусимо пам’ятати, що, рятуючи інших, вони ризикували своїм життям.



понеділок, 28 вересня 2020 р.

Українська Гельсінська спілка з прав людини.Вебінар «Історія одного міста: як викладати окремі питання щодо збройної агресії РФ на Сході Україні.

Додати підпис

 16 червня 2020 року прийняла участь у вебінарі «Історія одного міста: як викладати окремі питання щодо зробройноі агресії РФ на Сході України» та отримала в допомогу не лише нові знання у викладанні даної теми, а й посібник. 


Публікація у науково-методичному журналі «Історія та правознавство».Інтелектуальна гра «Суперінтуїція


З моєю методичною розробкою інтелектуальної гри «Суперінтуїція»з курсу «Громадянська освіта» можна познайомитись на сторінках науково-методичного журналу «Історія та правознавство». Гра розроблена в трьох варіантах: паперовий, настільна гра та електронний варіант гри, створений за допомогою сервісу Classtools.

 

суботу, 26 вересня 2020 р.

ХХІ обласний туристичний зліт «Пам`яті товаришів».Девладівська ОТГ

25-27 вересня 2020 року в лісовому масиві смт Обухівка Дніпропетровської області, відбувся ХХІ обласний туристичний зліт «Пам`яті товаришів». Наша команда туристів-мандривників прийняла участь та представляла команду туристів Девладівсськоі об’єднаної територіальної громади. Командам зльоту були запропоновані такі конкурсні випробування: туристична смуга перешкод, орієнтування на місцевості, конкурс туристичних фото, творчий конкурс. Наша команда, пройшовши всі етапи, посіла почесне V місце. 


вівторок, 22 вересня 2020 р.

22 вересня День партизанської слави🇺🇦


 Щороку 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави🇺🇦

День партизанської слави встановлений указом Президента України Леонідом Кучмою у 2001 році. 22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої світової війни, в країні вперше відзначалося це свято.

День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога.

6,2 тис. партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдали відчутних ударів гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з'єднань радянської армії на захід.

За мужність і героїзм, проявлені в боротьбі з ворогом, 200 тис. партизанів і підпільників нагороджені орденами та медалями, 223 з них отримали звання Героя Радянського Союзу.

понеділок, 21 вересня 2020 р.

Мобільні телефони, сервіс Classtools та Fakebook (Facebook) сторінка на уроках історії


 На уроці всесвітньої історії разом з учнями 9 класу спробували попрацювати на мобільних телефонах з сервісом Classtools та створили Fakebook (Facebook) сторінку королеви Великої Британії 1837-1901 рр. Вікторії. Навчаємося сучасним технологіям. 



Міжнародний день миру🕊


21 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день миру🕊🕊🕊З 1981 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН 21 вересня стало днем всесвітньої відмови від насильства та вогню.В Україні День миру відзначають з 2002 року, згідно з Президентським Указом від 5 лютого 2002 року. Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина. Мир не означає програти війну, мир – це щоденна праця кожного громадянина задля вдосконалення, розвитку і заможного майбутнього.

Сьогодні ООН закликає всі країни світу зупинити військові дії та припинити проливати кров. Цей день для того, аби спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру, обміну інформацією та практичним досвідом його досягнення.У 2016 році тема Міжнародного дня миру звучить так: «Цілі в царині сталого розвитку: складові елементі миру». 17 цілей в сфері сталого розвитку були одноголосно затверджені 193 державами-членами Організації Об’єднаних Націй на саміті глав держав у Нью-Йорку, у вересні минулого року. Новий порядок денний на період до 2030 року закликає світ протягом наступних 15 років досягти поставленої мети – викорінити злидні, захистити планету та забезпечити загальне процвітання.



пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

Виготовлення посуду трипільців. Трипільська культура

Сьогодні з учнями 6 класу познайомились з історією трипільської культури. Діти спробували опанувати вміння трипільців по виготовлення глиняного посуду і створили свої глечики з орнаментом трипільської археологічної культури. 






вівторок, 15 вересня 2020 р.

«Memе arsenal» та створення мемів на уроках історії


На уроці всесвітньої історії у 8 класі разом з дітками спробували створити свої історичні меми в програмі Mem arsenal до теми «Високе Відродження. Гуманізм». Для створення історичного мему ми використали картину відомого художника Леонардо да Вінчі «Портрет Мони Лізи». 

четвер, 10 вересня 2020 р.

Олімпійський урок «Вони прославили Україну в спорті»


 В рамках тижня Олімпійсього руху в нашій школі, разом з учнями 10 класу прийняли участь в Олімпійському уроці «Вони прославили Україну в спорті». Діти познайомись з відомими українськими спортсменами, їх досягненнями. Не одноразово гімн нашої Батьківщини лунав у різних куточках земної кулі і не просто так, а від величезної гордості за перемогу. Окрім того, що ці люди досягли вершин у великому спорті потрібно віддати їм належне і за внесок у суспільне життя країни, яку представляють. 


Навчання освітнім програмам


Сьогодні з учнями 6, 7 та 10 класів опановували на уроці історії програму для онлайн навчання Zoom. Діти навчились встановлювати програму на телефон та підключатись до онлайн конференції. Ці вміння та знання ми використаємо при підготовці до олімпіад та дистанційному навчанні. 


середу, 2 вересня 2020 р.

Переможець правового есе «Права людини і громадянина»


 Сьогодні відбулось нагородження учня 11 класу Приходи Сергія, який переміг у конкурсі правого есе на базі Юридичного інституту «Прикарпатського національного університету В. Стефаника». Щиро вітаю свого учня з черговою перемогою і бажаю успіхів в майбутньому. 


вівторок, 1 вересня 2020 р.

Нагородження до Дня знань


 Грамота Департаменту освіти та науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації за підготовку переможців ІІІ ( обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії за результатами 2019-2020 навчального року та Подяка Девлалівського селищної голови за сумлінну, творчу працю та виховання підростаючого покоління.


А ми у 10 класі


 1 вересня – День знань – особливе свято не лише для школярів, а й для вчителів та батьків. Завжди яскравий, насичений емоційністю та хвилюючою атмосферою день важко забути! Щиро вітаю всіх учнів з початком нового навчального року! Вдалого нам старту і продуктивного фінішу.